Ateliergebouw_DC_23

Een voormalige verffabriek in Amsterdam West, ontworpen in de veertiger jaren van de vorige eeuw door de architect Lau Peters, is door een groep kunstenaars en ontwerpers in gebruik genomen als ateliergebouw.
Project Transformatie verffabriek naar ateliers
Opdrachtgever Lieven de Key
Ontwerp Jurjen Zeinstra
Medewerkers Paul van der Mel
Opgeleverd 1994

> Download dit project (pdf)

Om het pand ook op langere termijn te kunnen behouden hebben de gebruikers contact gezocht met een woningbouwvereniging. Hun belangrijkste wens is dat de werkruimtes, ook na een verbouwing, betaalbaar blijven. Om dit te kunnen realiseren is besloten de kop van de fabriek, waarin zich het oorspronkelijke kantoor en de beheerderswoning bevinden, commercieel te exploiteren om zo de verbouwing van de ateliers in de fabriekshal te kunnen financieren.
In het verbouwingsplan is een minimaal aantal ingrepen gedaan om de fabriekshal op een doelmatige wijze te kunnen indelen. Deze ingrepen behelzen:vernieuwen van de stalen puien en kozijnen, plaatsen van scheidingswanden op de begane grond , het maken van ruime toiletten met douche en aansluitingen voor een klein keukentje en het plaatsen van individuele meterkasten en combiketels. Op deze wijze ontstaan er 10 casco-ateliers, varierend van 45 tot meer dan 100 m2.