detail stucgevel Tjechië      

Vrijplaats BAD

"Foundation BAD is an artists' initiative based in Rotterdam, situated in a former school building.
The principle aim of BAD is to provide studios, guest studios and project spaces for artists. They enable presentations by guests as well as organizing and hosting a wide range of activities such as concerts, theatre plays, exhibitions and seminars, providing a dynamic,  resourceful and continually evolving environment where creativity is supported and networks are cultivated." www.stichtingbad.nl/about-bad/about

Project Verbouwing woon-werkgebouw
Opdrachtgever Vestia & Stichting BAD
Ontwerp Jurjen Zeinstra, Mikel van Gelderen
Medewerker Tom Vanderputte
Meervoudige opdracht 2010

> Visiepresentatie Vrijplaats BAD

> Download dit project (pdf)

Een streng jaren vijftig schoolgebouw wordt getransformeerd in woon-werkruimten voor kunstenaars. We zien het gebouw en de erachter liggende tuin als vrijplaats met een variatie aan binnen- en buitenruimtes. Een duurzame verbouwing moet dit versterken: het gebouw wordt van buiten voorzien van een dikke jas van reliëfstuc volgens Tsjechische traditie.

Binnen de structuur van de bestaande lokalen kan het gevraagde programma eenvoudig gerealiseerd worden. Sloop van enkele wanden in de entreehal versterkt het publieke karakter van deze ruimte als informele ontmoetingsruimte. Logeerkamers krijgen een specifiek interieur en maken de ingrepen zichtbaar door de badkamers aan de gevel. Zonneboilers, zonnecellen, een houtpelletketel, een warmtekracht-koppelingsinstallatie maken het pand zelfvoorzienend. Het gebouw van de voormalige  school wordt prachtig aangetast door het nieuwe gebruik als vrijplaats door de individuele ingrepen van de kunstenaars: dakkapellen, balkons, extra ramen en een expositieruimte op de entreehal. Particuliere wensen worden door middel van zelfwerkzaamheid gerealiseerd.