Rubberhuis

"I have often thought that probably there might be a way found out to make an artificial glutinous composition much resembling that excrement out of which the silk worm wire-draws his clew" Robert Hooke, 'Micrographia', 1665
Project Paviljoen voor RUHR 2010
Ontwerp Jurjen Zeinstra, Mikel van Gelderen i.s.m. Tjyying Liu
Uitvoering Anything is Possible Amsterdam
Oplevering juni 2010
Subsidiegever Fonds BKVB

> Download dit project (pdf)

Wie het Rubberhuis binnengaat neemt afstand van de buitenwereld en komt tot zichzelf. Het introverte karakter van het huis wordt nog eens versterkt door de holle akoestiek. De gedeeltelijk translucente wanden verlichten overdag de ruimte.

In tegenstelling tot wat men verwachten zou, speelt massa en zwaarte een grote rol bij dit huis. Het is een amberkleurige, rechthoekige monoliet (uitwendige maten 1,5 x 1,5 x 2,3 m) waar een eivormige holte in uitgespaard is. In een van de wanden is een bankje opgenomen, in een andere wand bevind zich een raampje, zonder uitzicht. De ingang is niets meer dan een vertikale snede in een derde wand. Het gehele huis, inclusief bankje en raamkozijn, is vervaardigd uit gietrubber. Momenteel is het Rubberhuis opgenomen in de beeldentuin Anningahof te Zwolle.