© Jeroen Musch
© Jeroen Musch
© Jeroen Musch © Jeroen Musch  © Luuk Kramer   

Blok 5 IJburg

"Uitgangspunt bij het ontwerp was dat het blok een stedelijk silhouet moest krijgen. (..) Het bijzondere van Blok 5 is het monolitische voorkomen, terwijl het ontwerp toch afkomstig is van drie verschillende architectenbureaus" 
Project 56 woningen, 2000 m2 winkelruimte en parkeergarage IJburg Amsterdam
Opdrachtgevers Waterstad 2 & ING Vastgoed
Ontwerp Jurjen Zeinstra, Mikel van Gelderen, Ira Koers
Medewerkers Charlotte Kokken, Peter Nagtzaam, Menno Veldman, Charles Hueber, Laura Stroszeck
Opgeleverd voorjaar 2006
Stedenbouwkundig plan Niek van Vugt (ELV)

> Download dit project (pdf)

Dit grote woongebouw ligt op Haveneiland dat onderdeel is van het nieuw aangelegde wooneiland IJburg in Amsterdam. Boven een verdiepte parkeergarage bevinden zich winkels en bedrijven met daarboven woningen in drie tot zes lagen. De woningen zijn gegroepeerd rond collectieve daktuinen die gekaderd uitzicht bieden op de omgeving. Het gehele blok is, onafhankelijk van de massavorm, versneden tot negen stroken die door verschillende architecten zijn uitgewerkt.

Om eenheid in deze verscheidenheid aan te brengen is er voor het totale blok één baksteen uitgezocht, waarbij iedere architect een eigen formaat, metselverband en voeg heeft gekozen.

Wij hebben onze drie stroken opgevat als geëxtrudeerde volumes die doorlopen van de IJburglaan tot de markt. Een dakkap accentueert dit en verzelfstandigt deze bouwdelen. De schuine daken zijn voorzien van keramische leien in de kleur van de baksteen. De buitengevels ogen gesloten met diepe ramen naar de straat. In de hoven zijn de gevels wit vertind en voorzien van grote openslaande franse balkons met speciaal ontworpen hekjes.